COL·LEGI D'ENGINYERS GRADUATS I ENGINYERS TÈCNICS INDUSTRIALS DE GIRONA - Actualitat - ELS PREUS DE LA LLUM

Col.legi d´Enginyers Técnics Industrials de Girona

Tornar al Menú

Actualitat

ELS PREUS DE LA LLUM

Notícies

Estem davant un canvi de model energètic. La dependència energètica s'ha de reduir dràsticament. Article del Sr. Narcís Bartina Boxa

Aquests darrers dies en tots els mitjans de comunicació es parladels costos energètics. Tothom es pregunta sobre un incrementespectacular del cost en pocs dies,sobre la complexitat de les factures energètiques, de gas i electricitat, i sobre la dificultatd'entendre les respostes "tècniques" del govern central.

Davant d'aquesta situació, hem de reconèixer una mancança,contrastada amb el Grup de Gestors Energètics.
Només recordem el greu problema energètic davant de trescircumstàncies: quan els preus pugen, quan es necessita unanova infraestructura (línies de transport de gas, d'electricitat,parcs eòlics, centrals de gas o biomassa,producció nuclear...) oquan és necessari plantejar-se el futur del nostre subministrament energètic.

Costa d'entendre que des del 2008 estigui pendent l'autoritzacióde la planta de biomassa de Cassà de la Selva. Pel que fa alspreus, el sistema actual de formació de preus en el MercatElèctric (pool), tot i no ser l'ideal, està prou ben estructurat. I, amés,existeixen mercats alternatius de futurs que permeten obtenir preus estables de l'energia elèctrica. El problema són les ingerències al sistema i la manca d'una supervisió i control prou estrictes del Ministeri i de la ComissióNacional dels Mercats i de la Competència (CNMC).
Analitzant les dades històriques de la pròpia Red Eléctrica deEspaña (REE), és difícil justificar l'augment dels preus d'aquests dies respecte d'altres anys en similars circumstàncies.
No oblidem que l'augment de la capacitat d'interconnexió ambFrança és del 2015, i abans ja havíem sobreviscut sense aquesta capacitat.

Pel que fa al sistema gasista, la lentitud desesperant del Mercat Ibèric del Gas (Mibgas) i de l'Iberian Gas Hub, després de larecent fusió, no està precisament afavorint el mercat. El segonproblema, per mi el més greu, és la manca d'unapolíticaenergètica sòlida del govern central. Els canvisreguladorscontinus, tant en l'àmbit de les renovables (eòlica,fotovoltaica,biomassa, entre d'altres), en el sistema de gestió de la demanda com en la formació del preu final de l'energia, noafavoreixen la participació de noves tecnologies de generació, lapossibilitat d'autoconsum, l'emmagatzematge energètic o lapròpia eficiència energètica. Recentment, el govern espanyol s'ha compromès davant la Comissió Europea a fer canvis enl'actual llei elèctrica per revisar la normativa i el control delspeatges i a eliminar monopolis del transport.

Les competències de la Generalitat són molt limitades iquans'han intentat exercir han estat absolutament rebutjades.Per contra, altres accions proposades per altres comunitats hanmillorat clarament la competitivitat de les seves indústries sensecap tipus de perjudici, com és el cas de la segregació de l'ATR6.1 en dos subclasses, l'A i la B, que ha afavorit notablement i especialment una distribuïdora majoritàriaen undeterminatterritori.

L'esforç fet per aconseguir el pacte per la transició energètica perCatalunya, en el qual personalment estic implicat, hauria de ser un model per a l'Estat espanyol.

Finalment, la realitatés que estem davant d'un canvi de modelenergètic: econòmic, ambiental i social. La dependènciaenergètica dels països s'ha de reduir de forma dràstica. L'Estat espanyol, però, amb una dependència energètica exterior superior al 70%, està molt lluny de la mitjana europea i encara molt més dels nostres competidors més propers en elssectorsd'horta i arbres fruiters, carni o de transformació metal-lúrgica,com França. També la incontestable realitat del canvi climàtic iel seu impacte econòmic ens obligarà a prendre decisions estratègiques a curt termini.

El futur és complicat, però tenim solucions per afrontar-loambgaranties d'èxit, amb la capacitat d'incrementar lanostracompetitivitat industrial. Ara bé, només amb un estatpropiCatalunya disposarà de competències plenes en aquestsectorper afrontar el repte amb garanties, amb el suport de lacapacitat d'innovar dels nostres instituts tecnològics. Noméscalque ens recordem de l'energia cada cop que prememelsinterruptors de casa nostra.

Comparteix-nos:  

febrer 2017

dl.dt.dc.dj.dv.ds.dg.
303112345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272812345
6789101112

Més esdeveniments

Cercador


Col·legi d'Enginyers Graduats I Enginyers Tècnics Industrials de Girona C/ Barcelona, 33, 1r 17002 Girona Tel. 972 207 444 cetig@cetig.cat Avís Legal


Desarrollado por ATTEST