COL·LEGI D'ENGINYERS GRADUATS I ENGINYERS TÈCNICS INDUSTRIALS DE GIRONA - Actualitat - INAUGURAT EL CICLE DE DEBATS SOBRE LA TRANSICIÓ ENERGÈTICA A CATALUNYA

Col.legi d´Enginyers Técnics Industrials de Girona

Tornar al Menú

  • Estàs a:
  • INAUGURAT EL CICLE DE DEBATS SOBRE LA TRANSICIÓ ENERGÈTICA A CATALUNYA

Actualitat

INAUGURAT EL CICLE DE DEBATS SOBRE LA TRANSICIÓ ENERGÈTICA A CATALUNYA

Notícies

El conseller Baiget ha inaugurat avui el Cicle de debats sobre la transició energètica a Catalunya

El conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, ha inaugurat avui el Cicle de debats sobre la transició energètica deCatalunya, que organitza l'Institut Català d'Energia (ICAEN) i que, a través de tres sessions, reflexionarà sobre el canvi de model energètic a Catalunya i al seu entorn estatal i europeu. El conseller ha advertit que "la transició energética és imprescindible", i ha explicat que el repte és "apoderar el ciutadà perquè passi de rebre i pagar l'energia que consumeix a generar-la, gestionar-la i consumir-la", a més de "potenciar les renovables, l'eficiència energètica a la industria i a la llar, i la mobilitat elèctrica". Baiget ha admès que aquesta transició "requerirà esforços en temps, de mentalitat i econòmics, però és molt més costós no fer res". Per això, "la Generalitat ha presentat les bases per assolir un Pacte nacional per a la Transició Energètica, que hem debatut àmpliament i que fixa les línies estratègiques per assolir un model 100% renovable el 2050", ha dit Baiget.

La primera sessió del Cicle de debats s'ha dedicat a "La Transició energètica a Espanya". Baiget ha lamentat que la política energètica de l'Estat espanyol vagi en la línia oposada de la que està exigint Europa: "Per què a Europa sí que poden avançar en matèria d'autoconsum o de vehicle elèctric, i a Espanya no?". La sessió ha comptat amb una conferencia a càrrec de Javier García Breva, que ha contraposat les darreres iniciatives europees en matèria d'energia amb la política del Govern espanyol. Breva ha explicat que "tota la política de la UE està dirigida a reduir la punta de demanda, i això passa per donar més poder al ciutadà". En aquest sentit, Breva ha posat sobre la taula la necessitat d'abordar "dos temes fonamentals, com són la xarxa de recàrrega de vehicles elèctrics i els sistemes d'emmagatzematge". Segons Breva, Espanya no està en el camí adequat per transformar el seu model energètic, i ha posat l'exemple que "l'actual normativa prohibeix l'autoconsum en xarxes col-lectives". Finalment, Breva ha reclamat "la creació d'un òrgan regulador energètic realment independent" a l'Estat espanyol.

La sessió ha prosseguit amb una taula rodona en què han pres part diferents visions i protagonistes del model energètic espanyol. Antoni Peris, president de Sedigas, ha vaticinat que "el gas tindrà un paper en aquesta transició", i ha detallat que "es necessita capacitat de suport perquè les renovables són poc gestionables". A més, ha explicat que el transport industrial i el marítim són terrenys en què el gas natural pot contribuir a reduir les emissions de gasos contaminants. En aquest sentit, Alberto Amores, soci de Monitor Deloitte, ha advertit que "l'esforç de descarbonització s'haurà de fer en l'àmbit de l'energia, i per això caldrà un canvi radical en la generació". Amores ha puntualitzat que "per fer viables les noves inversions renovables, caldrà augmentar la demanda elèctrica".

Per la seva banda, Rafael Sánchez Durán, subdirector d'estudis i anàlisi d'Endesa, ha precisat que "cal avançar cap a l'electrificació de manera que no afecti el benestar ni la competitivitat". També ha posat xifres per recordar que, a dia d'avui, un vehicle elèctric carregat amb l'actual mix elèctric ja emet menys de la meitat que la mitjana del parc mòbil. José Donoso, director general de la Unión Fotovoltaica Española, ha remarcat la necessitat de posar el ciutadà al centre del nou model, i ha destacat la importància de la innovació "a l'hora de contribuir a reduir els costos de les energies renovables". Finalment, Rodrigo Morell, president de la Asociación Española de Eficiencia Energética ha lamentat les dificultats que presenta l'aplicació de les directives europees d'eficiència energètica a l'Estat espanyol, i ha demanat "mesures per fer l'entorn més fàcil", tot recordant que aquest sector "genera ocupació no deslocalitzable, i ho pot fer a molt gran escala".

En la clausura, la directora de l'ICAEN, Assumpta Farran, ha posat l'accent en què la Generalitat ja està treballant en aquesta transició energètica, i ha citat exemples com la Taula de l'autoconsum o el Pla d'acció per al desplegament d'infraestructura de recàrrega del vehicle elèctric de Catalunya. En aquest sentit, Farran ha posat l'èmfasi en la "necessitat de fer fàcil la transició energètica per al ciutadà", i ha comminat el prop de centenar d'assistents a participar-hi.

Informació extreta del web de l'ICAEN

Comparteix-nos:  

febrer 2017

dl.dt.dc.dj.dv.ds.dg.
303112345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272812345
6789101112
  • 27
    feb
    L' APP PROOBRAS

    Presentació de l'App ProObras, que té l'objectiu de resoldre d'una manera àgil i còmoda les contingències que es produeixin a l'obra i consignar les instruccions precises per ajudar a interpretar correctament el projecte que s'estigui executant mitjançant la intervenció de diferents professionals i empreses.

Més esdeveniments

Cercador


Col·legi d'Enginyers Graduats I Enginyers Tècnics Industrials de Girona C/ Barcelona, 33, 1r 17002 Girona Tel. 972 207 444 cetig@cetig.cat Avís Legal


Desarrollado por ATTEST