COL·LEGI D'ENGINYERS GRADUATS I ENGINYERS TÈCNICS INDUSTRIALS DE GIRONA - Actualitat - ARTICLE DEL DEGÀ - LA PREVENCIÓ DE RISCOS LABORALS I LA COVID-19

Col.legi d´Enginyers Técnics Industrials de Girona

Tornar al Menú

 • Estàs a:
 • ARTICLE DEL DEGÀ - LA PREVENCIÓ DE RISCOS LABORALS I LA COVID-19

Actualitat

ARTICLE DEL DEGÀ - LA PREVENCIÓ DE RISCOS LABORALS I LA COVID-19

Notícies

Article del degà Jordi Fabrellas

Un any més el Col-legi d'Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Girona atorga l'11a edició dels Premis de Prevenció de Riscos Laborals a una empresa i a un enginyer graduat o enginyer tècnic industrial de les comarques gironines, en què la prevenció sigui un referent en la seva política empresarial.

La pandèmia afecta tot el món. No és una cosa d'empreses, ni treballadors, ni d'autònoms, ni tècnics, sinó que és global. Els processos de producció de les empreses i comerços... o de qualsevol altra activitat, no són creadors de virus. El virus està en l'entorn, i no fa diferència en si les persones que s'infecten són assalariats, empresaris, tècnics, militars, aturats, jubilats, estudiants, polítics... i per tant no poden considerar-se responsables dels contagis, sempre que se segueixin els protocols establerts pels serveis i tècnics de prevenció de riscos laborals i se subministrin les proteccions adequades segons l'activitat, com mascaretes, gels, guants, pantalles... i altres mesures com prendre regularment la temperatura, establir mesures protectores com pantalles de separació a l'atenció al públic, replantejar i adaptar el disseny dels llocs de treball, dels processos de producció, adaptació i manteniment dels aparells de ventilació i climatització... Totes aquestes actuacions en l'àmbit laboral poden ser dissenyades, supervisades per enginyers formats en prevenció de riscos laborals.

Són les persones les que són portadores i transmissores del virus, i per tant per més protocols que es facin a l'àmbit empresarial i/o laboral, si individualment, en l'àmbit privat o públic, no se segueixen les normes de prevenció, totes les actuacions dels tècnics de prevenció de riscos laborals i de l'empresariat seran inútils. Els enginyers, com a tècnics experts tant en activitats, en disseny, com en prevenció de riscos laborals, poden aportar moltes solucions en prevenció. De fet, en la majoria si no tot el que ens envolta, hi ha la mà d'un enginyer. Els coneixements de la medicina i de l'enginyeria treballant conjuntament amb la col-laboració empresarial i l'administració poden ser el remei, o si més no minimitzar els efectes de la pandèmia, tant pel que fa a la salut com a l'economia.

S'ha acceptat que el coronavirus també es transmet per l'aire, un fet que els enginyers tècnics industrials fa mesos que estem advertint i proposant mesures de prevenció. Els espais poc ventilats són d'alt risc, i el temps d'estada al seu interior és un factor determinant per al contagi de les persones. És molt important assegurar l'entrada d'aire de l'exterior. Per exemple, normalment els trajectes del bus a les ciutats són curts i cada vegada que s'obren les portes entra aire exterior. En canvi, el metro és una altra cosa. La renovació amb aire exterior és més complexa, donat que quan s'obren les portes l'aire de les estacions prové d'una zona soterrada, per la qual cosa la utilització de mascaretes, establir les separacions i disminuir l'ocupació dels vagons són essencials. A més caldria redissenyar els sistemes de ventilació amb la col-laboració de l'enginyeria. Casuística semblant es dona a certs espais d'empreses, escoles, edificis de l'administració, etc. en què les actuacions a adoptar són semblants.

Les probabilitats de contagi en una empresa deuen ser semblants a les que hi ha si es va al supermercat, o si s'utilitza un transport públic, o en una reunió de sis persones o en un espai tancat. En una empresa també és fonamental aplicar els protocols dissenyats pels serveis i els tècnics de prevenció com poden ser la ventilació i renovació de l'aire amb aportació exterior, fer el manteniment dels aparells de climatització i dels seus filtres, utilitzar mascaretes, guardar les distàncies de separació adequades, evitar el contacte físic, rentar-se i desinfecció sovint de les mans... que són mesures de prevenció efectives tant en l'àmbit laboral com en el privat.

A les empreses és l'hora de l'enginy, d'innovar, del futur... un futur incert però en què hi ha nous reptes i noves oportunitats, com la tecnologia digital, verda, sostenible, energies alternatives... que l'enginyeria ajudarà a desenvolupar. No s'ha d'oblidar que un enginyer/a és una persona que soluciona problemes i aporta idees de futur.

Jordi Fabrellas Payret

Comparteix-nos:  

desembre 2020

dl.dt.dc.dj.dv.ds.dg.
30123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031123
45678910
 • 1
  des
  WEBINARS I CURSOS GRATUÏTS

  Facilitar accions formatives gratuïtes. Accediu a CONSULTAR PROGRAMA i trobareu tota l'oferta formativa

 • 15
  des
  WEBINAR EN DIRECTE: TINC UNA ENTREVISTA DE FEINA, ESTIC PREPARAT?

  Com superar amb èxit una entrevista de feina.

 • 22
  des
  TALLERS VIRTUALS PER AL NADAL PER A INFANTS DE 1R A 6È. DE PRIMÀRIA

  S'acosten les festes de Nadal, però enguany els nens i nenes no podran fer moltes de les activitats presencials que feien durant les festes com casals o activitats de lleure nadalenques, i és per aquest motiu que, des del Col·legi, us oferim tallers GRATUÏTS virtuals per als fills i filles de les persones col·legiades a ENGINYERS GI. L'objectiu és donar-vos una proposta divertida alhora que educativa per als vostres infants. Els tallers els realitzarà ENGINY-era* i es podran realitzar amb materials de casa o aplicacions gratuïtes per aprendre d'una forma lúdica, divertida i amena, i tots tenen contingut relacionat amb les temàtiques STEAM: Ciència, Tecnologia, Enginyeria, Arquitectura & Art i Matemàtiques. Per això, des del Col·legi us convidem a inscriure els infants que enguany hagin cursat de 1r a 6è de Primària i un cop apuntats us enviarem més informació del taller i el material necessari. El període dels tallers és del 22 de desembre al 7 de gener. Es proposa fer activitats els dies que els infants tenen festa però que no són festius, de manera que així les famílies tindran una bona activitat pels seus fills i filles. Els dies proposats per fer els tallers són els següents: 22,23, 24, 28, 29, 30 i 31 desembre, i 4 i 5 de gener de 2021. L'horari és de 10:00 a 10:45h per a infants de 1er a 3er de Primària i de 11:15 a 12h per a infants de 4rt a 6è de Primària. Per a cada taller hi haurà 15 places i es respectarà l'ordre d'inscripció. Us podeu inscriure al següent enllaç (omplir un formulari per a cada infant): Esperem que aquesta us sembli una iniciativa engrescadora per aquestes festes!

 • 23
  des
  CAGA TIÓ VIRTUAL 2020

  Dimecres 23 de desembre de 10.30 h. a 12.30 h. farem cagar un tió virtual!! Des del Col·legi volem que els més petits de la casa gaudeixin al màxim de la màgia del Nadal, per això us animem a connectar-vos mitjançant un enllaç que us enviarem posteriorment per tal que amb els vostres fills/es o néts/es podeu fer cagar el tió virtual!!! Per poder fer una bona previsió agrairem que us apunteu dient el nom dels nens i la seva edat (edats de 0 a 6 anys) i ens envieu una fotografia seva. També cal que ens doneu el vostre nom i el vostre núm. de col·legiat/ada. Tots els nens que hi participin rebrant un petit regal del Tió que podran passar a recollir per la seu del Col·legi SEMPRE AMB CITA PRÈVIA. Ho podeu fer a través de la pàgina web www.enginyersgi.cat, del correu electrònic cetig@cetig.cat o al telèfon 972 20 74 44.

Més esdeveniments

Cercador


Col·legi d'Enginyers Graduats I Enginyers Tècnics Industrials de Girona C/ Barcelona, 33, 1r 17002 Girona Tel. 972 207 444 cetig@cetig.cat Avís Legal


Desarrollado por ATTEST