COL·LEGI D'ENGINYERS GRADUATS I ENGINYERS TÈCNICS INDUSTRIALS DE GIRONA - Actualitat - ARTICLE DEL DEGÀ - LA PREVENCIÓ DE RISCOS LABORALS I LA COVID-19

Col.legi d´Enginyers Técnics Industrials de Girona

Tornar al Menú

 • Estàs a:
 • ARTICLE DEL DEGÀ - LA PREVENCIÓ DE RISCOS LABORALS I LA COVID-19

Actualitat

ARTICLE DEL DEGÀ - LA PREVENCIÓ DE RISCOS LABORALS I LA COVID-19

Notícies

Article del degà Jordi Fabrellas

Un any més el Col-legi d'Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Girona atorga l'11a edició dels Premis de Prevenció de Riscos Laborals a una empresa i a un enginyer graduat o enginyer tècnic industrial de les comarques gironines, en què la prevenció sigui un referent en la seva política empresarial.

La pandèmia afecta tot el món. No és una cosa d'empreses, ni treballadors, ni d'autònoms, ni tècnics, sinó que és global. Els processos de producció de les empreses i comerços... o de qualsevol altra activitat, no són creadors de virus. El virus està en l'entorn, i no fa diferència en si les persones que s'infecten són assalariats, empresaris, tècnics, militars, aturats, jubilats, estudiants, polítics... i per tant no poden considerar-se responsables dels contagis, sempre que se segueixin els protocols establerts pels serveis i tècnics de prevenció de riscos laborals i se subministrin les proteccions adequades segons l'activitat, com mascaretes, gels, guants, pantalles... i altres mesures com prendre regularment la temperatura, establir mesures protectores com pantalles de separació a l'atenció al públic, replantejar i adaptar el disseny dels llocs de treball, dels processos de producció, adaptació i manteniment dels aparells de ventilació i climatització... Totes aquestes actuacions en l'àmbit laboral poden ser dissenyades, supervisades per enginyers formats en prevenció de riscos laborals.

Són les persones les que són portadores i transmissores del virus, i per tant per més protocols que es facin a l'àmbit empresarial i/o laboral, si individualment, en l'àmbit privat o públic, no se segueixen les normes de prevenció, totes les actuacions dels tècnics de prevenció de riscos laborals i de l'empresariat seran inútils. Els enginyers, com a tècnics experts tant en activitats, en disseny, com en prevenció de riscos laborals, poden aportar moltes solucions en prevenció. De fet, en la majoria si no tot el que ens envolta, hi ha la mà d'un enginyer. Els coneixements de la medicina i de l'enginyeria treballant conjuntament amb la col-laboració empresarial i l'administració poden ser el remei, o si més no minimitzar els efectes de la pandèmia, tant pel que fa a la salut com a l'economia.

S'ha acceptat que el coronavirus també es transmet per l'aire, un fet que els enginyers tècnics industrials fa mesos que estem advertint i proposant mesures de prevenció. Els espais poc ventilats són d'alt risc, i el temps d'estada al seu interior és un factor determinant per al contagi de les persones. És molt important assegurar l'entrada d'aire de l'exterior. Per exemple, normalment els trajectes del bus a les ciutats són curts i cada vegada que s'obren les portes entra aire exterior. En canvi, el metro és una altra cosa. La renovació amb aire exterior és més complexa, donat que quan s'obren les portes l'aire de les estacions prové d'una zona soterrada, per la qual cosa la utilització de mascaretes, establir les separacions i disminuir l'ocupació dels vagons són essencials. A més caldria redissenyar els sistemes de ventilació amb la col-laboració de l'enginyeria. Casuística semblant es dona a certs espais d'empreses, escoles, edificis de l'administració, etc. en què les actuacions a adoptar són semblants.

Les probabilitats de contagi en una empresa deuen ser semblants a les que hi ha si es va al supermercat, o si s'utilitza un transport públic, o en una reunió de sis persones o en un espai tancat. En una empresa també és fonamental aplicar els protocols dissenyats pels serveis i els tècnics de prevenció com poden ser la ventilació i renovació de l'aire amb aportació exterior, fer el manteniment dels aparells de climatització i dels seus filtres, utilitzar mascaretes, guardar les distàncies de separació adequades, evitar el contacte físic, rentar-se i desinfecció sovint de les mans... que són mesures de prevenció efectives tant en l'àmbit laboral com en el privat.

A les empreses és l'hora de l'enginy, d'innovar, del futur... un futur incert però en què hi ha nous reptes i noves oportunitats, com la tecnologia digital, verda, sostenible, energies alternatives... que l'enginyeria ajudarà a desenvolupar. No s'ha d'oblidar que un enginyer/a és una persona que soluciona problemes i aporta idees de futur.

Jordi Fabrellas Payret

Comparteix-nos:  

gener 2021

dl.dt.dc.dj.dv.ds.dg.
28293031123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
1234567
 • 21
  gen
  WEBINARS I CURSOS GRATUÏTS

  Facilitar accions formatives gratuïtes. Accediu a CONSULTAR PROGRAMA i trobareu tota l'oferta formativa

 • 26
  gen
  APRÈN, PRÀCTICA I VIU LES BASES PER DESENVOLUPAR PROJECTES D'IL·LUMINACIÓ

  Aquest curs es divideix en tres grans blocs: Teoria, Pràctica i Realitat. En primer lloc veurem els aspectes tècnics de les diferents tecnologies d'il·luminació i donarem criteris de compra per discriminar productes segons l'ús que en fem i les normatives actuals. A través del software DIALUX aprendrem a dissenyar projectes d'il·luminació per a diferents espais (interiors i exteriors) i analitzarem el comportament de les lluminàries. Per acabar, comptarem amb els millors experts perquè ens expliquin, des de la seva experiència, com es treballa en el sector i visitarem instal·lacions in situ per conèixer la realitat del mercat. En finalitzar el curs els alumnes tindran les eines i coneixements per dissenyar una instal·lació d'il·luminació eficient i saludable.

 • 27
  gen
  EL REGLAMENT D'EMMAGATZEMATGE DE PRODUCTES QUÍMICS (EPQ RD 656/2017) i les seves Instruccions Tècniques complementàries MIE APQ 0 a APQ 10. Inclou els aspectes recollits a la Nova Guia de juliol 2020

  Aquest curs està dirigit a professionals que disposen en les seves instal·lacions de magatzems de productes químics, a personal que donada la seva professió treballi en la legalització de magatzems de productes químics, a persones involucrades en el disseny, fabricació, inspecció, prova, compra de recipients o tancs. I inspectors propis o auditors dels aspectes continguts en el Reglament

Més esdeveniments

Cercador


Col·legi d'Enginyers Graduats I Enginyers Tècnics Industrials de Girona C/ Barcelona, 33, 1r 17002 Girona Tel. 972 207 444 cetig@cetig.cat Avís Legal


Desarrollado por ATTEST