COL·LEGI D'ENGINYERS GRADUATS I ENGINYERS TÈCNICS INDUSTRIALS DE GIRONA - Actualitat - L’ASSECATGE SOLAR DE PURINS

Col.legi d´Enginyers Técnics Industrials de Girona

Tornar al Menú

Actualitat

L’ASSECATGE SOLAR DE PURINS

Notícies

Per fi una solució senzilla !

El purí, és aigua en un 95%, i es pot eliminar-la de forma econòmica, aprofitant l'energia solar, i recuperar així la matèria orgànica seca i tots els nutrients, per valoritzar-los, l'aigua és l'estorb.

La instal-lació consta dels següents passos:

1.- Fixar l'amoni: Cal fixar l'amoni a la fracció sòlida per tal de que no s'evapori amb l'aigua, s'utilitza un producte específic, comprovat i validat per el Departament d'agricultura, d'aquesta forma podem fixar-ne el 99%. La matèria seca final, més rica amb amoni, també té més valor afegit.
2.-L'assecatge: L'hivernacle, es pot omplir amb bomba o cisterna, directament des de la bassa de purins principal. No cal una separació prèvia, però si ja existeix, s'eliminen els sòlids del purí i en facilita l'evaporació. El temps de retenció depèn de la insolació. Es projecten dues unitats, que funcionen solidàriament. La retirada es fa amb la mateixa pala del tractor, emmagatzemant el fem sec a un femer per a ser retirat.
3.-Filtració d'aire: Per reduir les emissions en l'aire calent i humit que surt de l'hivernacle, s'utilitza un sistema de desodorització per tal de que no generi molèsties. El filtre assegura la total eliminació d'olors, sense afectació al medi.

OBTENIM La fracció seca, ha quedat reduïda en 20 vegades el pes inicial (2500m3 es converteixen en 150Tn). El fem sec obtingut té valor comercial, com a fertilitzant orgànic.

És costosa a manipulació? L'operació i manteniment del sistema no comporta tecnologia complicada ni una assistència tècnica continuada, amb un senzill entrenament, el mateix operador de la granja pot fer les operacions diàries sense problemes, no es necessita cuba ni cisterna, únicament un tractor amb pala.

Quins costos té? Cal disposar de terreny, normalment uns 1000m2. La instal-lació es pot realitzar en terreny rústic al costat de la mateixa explotació, així evitem els transports.
Els costos d'obra civil varien en funció de cada cas, però la instal-lació dels equips serà d'uns 100.000€ aproximadament. Es pot amortitzar el sistema, en funció dels costos actuals (transports, lloguer de terrenys, PDR, analítiques,...).

Està homologat? La tecnologia ha estat auditada i verificada per per l'IRTA.

Fa pudor? La fixació de l'amoni en un 95% garanteix unes emissions molt inferiors a les actuals, el filtratge de l'aire de sortida, garanteix la retenció del orgànics volàtils: És a dir, el sistema genera menys emissions que si tenim els purins en basses obertes.

Més informació al video clicant al següent enllaç:https://youtu.be/EoxuQCMH42c

Font: Joan Soler Güell

 

Comparteix-nos:  

maig 2019

dl.dt.dc.dj.dv.ds.dg.
293012345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789

Més esdeveniments

Cercador


Col·legi d'Enginyers Graduats I Enginyers Tècnics Industrials de Girona C/ Barcelona, 33, 1r 17002 Girona Tel. 972 207 444 cetig@cetig.cat Avís Legal


Desarrollado por ATTEST