COL·LEGI D'ENGINYERS GRADUATS I ENGINYERS TÈCNICS INDUSTRIALS DE GIRONA - Actualitat - NOU REAL DECRET AMB DIRECTRIUS PER A LA REVISIÓ DE LES PROFESSIONS REGULADES

Col.legi d´Enginyers Técnics Industrials de Girona

Tornar al Menú

  • Estàs a:
  • NOU REAL DECRET AMB DIRECTRIUS PER A LA REVISIÓ DE LES PROFESSIONS REGULADES

Actualitat

NOU REAL DECRET AMB DIRECTRIUS PER A LA REVISIÓ DE LES PROFESSIONS REGULADES

Notícies

Es realitzarà un test de proporcionalitat segons marc homologat establert per la Unió Europea.

El Reial decret transposa a l'ordenament jurídic espanyol la Directiva 2018/958 relativa al test de proporcionalitat que haurà d'aplicar-se abans d'aprovar noves professions regulades o quan es revisin les regulacions existents.

La Directiva estableix normes comunes per a tots els països que hauran d'aplicar-se en les avaluacions de proporcionalitat que els Estats membres han de realitzar abans d'introduir noves regulacions que restringeixin l'accés a les professions regulades o el seu exercici, o de modificar les existents, garantint el bon funcionament del mercat interior, la transparència i un elevat nivell de protecció als consumidors.

La valoració de la proporcionalitat dels requisits, tal com estableix la Directiva, evitarà la imposició de barreres innecessàries per a l'accés o exercici de professions regulades, la qual cosa contribuirà a una major competència.

El test de proporcionalitat facilitarà també l'adaptació de les professions regulades a la nova realitat econòmica i al nou entorn tecnològic, contribuint a l'augment de la competència i, per tant, incrementant el benefici de consumidors i usuaris. Així mateix, aquesta nova eina comuna permetrà una major harmonització de les normes internes sobre professions regulades, facilitant la lliure circulació dels professionals en tota la Unió Europea.

El Reial decret detalla la llista de qüestions que obligatòriament han de tenir-se en compte quan es realitzi l'avaluació dels requisits al per a regular una professió amb la finalitat de garantir que les mesures adoptades són proporcionades, necessàries i no discriminatòries per a l'exercici d'aquesta professió.

Si bé, la normativa espanyola actual ja contempla l'obligació de realitzar una anàlisi prèvia de la necessitat, proporcionalitat i no discriminació per a les professions regulades, el Reial decret inclou com a novetat que aquesta anàlisi haurà de fer-se seguint el marc homologat establert per la Unió Europea, que garanteix que en tots els països es té en compte els mateixos criteris.

D'aquesta manera, per a la regulació de les noves professions o la modificació de les existents, els responsables hauran de ser capaços de determinar i justificar si la restricció de l'accés a les professions regulades, o al seu exercici, és proporcionat en relació amb els objectius perseguits i els beneficis. Així mateix, han de comparar-se les mesures proposades amb solucions alternatives que permetin aconseguir el mateix objectiu imposant menys restriccions.

Per part seva, les autoritats competents garantiran que l'accés a noves professions regulades o la modificació de les existents estan justificades per objectius d'interès públic.

Finalment, amb la finalitat de facilitar l'aplicació del test de proporcionalitat, s'incorpora en el projecte normatiu la possibilitat que l'Administració General de l'Estat i les comunitats autònomes estableixin recomanacions comunes en el marc de les seves competències

Enllaç al RD 472/2021de 29 de juny, pel que s'incorpora al ordenament jurídic espanyol la Directiva (UE) 2018/958, del Parlament Europeu i del Consejo, de 28 de juny de 2018, relativa al test de proporcionalitat abans d'doptar noves regulacions de professions.

Comparteix-nos:  

juliol 2021

dl.dt.dc.dj.dv.ds.dg.
2829301234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930311
2345678

Més esdeveniments

Cercador


Col·legi d'Enginyers Graduats I Enginyers Tècnics Industrials de Girona C/ Barcelona, 33, 1r 17002 Girona Tel. 972 207 444 cetig@cetig.cat Avís Legal


Desarrollado por ATTEST