COL·LEGI D'ENGINYERS GRADUATS I ENGINYERS TÈCNICS INDUSTRIALS DE GIRONA - Actualitat - RECOMANACIONS SOBRE L'ÚS DE SISTEMES DE CLIMATITZACIÓ I VENTILACIÓ PER A PREVENIR L'EXPANSIÓ DE LA COVID-19

Col.legi d´Enginyers Técnics Industrials de Girona

Tornar al Menú

 • Estàs a:
 • RECOMANACIONS SOBRE L'ÚS DE SISTEMES DE CLIMATITZACIÓ I VENTILACIÓ PER A PREVENIR L'EXPANSIÓ DE LA COVID-19

Actualitat

RECOMANACIONS SOBRE L'ÚS DE SISTEMES DE CLIMATITZACIÓ I VENTILACIÓ PER A PREVENIR L'EXPANSIÓ DE LA COVID-19

Notícies

El Govern ha publicat una guia amb recomanacions sobre l'ús i manteniment dels sistemes de climatització i ventilació d'edificis i locals comercials dirigits a professionals del sector.

 

El document estableix recomanacions, dirigides a professionals tècnics del sector, sobre l'ús i el manteniment dels sistemes de ventilació o climatització d'edificis i locals, com poden ser oficines, centres comercials, instal·lacions esportives o culturals, entre altres.

La guia ha estat coordinada pels Ministeris de Sanitat, Transició Ecològica i Repte Demogràfic i l'Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia en col·laboració amb experts en salut pública, sanitat ambiental, aerobiologia i instal·lacions de climatització i ventilació.

 

Consulteu-la aquí

 

 

 

Les recomanacions són les següents:

 1. La renovació d'aire és el paràmetre més important. Si és possible, es recomana un mínim de 12,5 l/s i ocupant, que és el valor que el RITE atribueix a un aire de bona qualitat. Per a assegurar aquest valor mínim, es pot treballar en dues sentits: augmentar la ventilació o reduir l'ocupació dels espais.
 2. Verificar que els equips encarregats de la renovació d'aire treballin, almenys, en les seves condicions nominals de disseny i que les possibles pèrdues de càrrega del sistema, especialment les internes, siguin mínimes (filtres amb rebliment, etc.)
 3. Si el sistema disposa de controls específics de qualitat d'aire (sondes de CO2, etc.) es recomana desconnectar-los, donant prioritat al cabal del sistema (per horari). En concret, en horari laboral, s'aconsella treballar amb el cabal màxim que permeti el sistema des de dues hores abans de l'obertura i fins a dues hores després del tancament. En les hores restants de la setmana, inclòs caps de setmana, és preferible que el sistema continuï funcionant a baix cabal, però mai a nivell inferior del 25% del cabal d'aire nominal.
 4. En aquells dispositius que ho possibilitin, la guia recomana eliminar o reduir la recirculació de l'aire sempre que les condicions d'operació ho permetin.
 5. En relació als recuperadors de calor rotatius, s'aconsella realitzar una inspecció abans de posar-los en funcionament. En els recuperadors de plaques, es recomana verificar les possibles fuites.
 6. Si existeix un sistema d'extracció específic per a la zona de lavabos o altres zones annexes a l'oficina -com, per exemple, vestuaris-, és recomanable mantenir-los actius de manera permanent.
 7. Quan originalment l'edifici no disposi de sistemes de ventilació mecànica, la guia recomana l'obertura de finestres accessibles, afavorint la ventilació creuada. S'aconsella realitzar una ventilació regular amb finestres, fins i tot en edificis amb ventilació mecànica.
 8. Es recomana no modificar la temperatura de consigna ni de calefacció ni de refrigeració.
 9. Els rangs reglamentaris sobre humitat relativa -entre el 30% i el 70%- es consideren adequats, pel que s'aconsella mantenir els punts de consigna prèviament establerts en l'edifici.
 10. En cas que en l'edifici hi hagi "ventiloconvectors", "splits" inductors o un altre tipus d'unitats interiors d'expansió directa, és aconsellable que aquests dispositius funcionin de manera compassada i solidària amb les unitats exteriors. La guia recomana augmentar, tant com sigui tècnicament possible, la filtració de l'aire recirculat si l'equip ho permet, i sempre que es garanteixi el cabal d'aire nominal de l'equip.
 11. Si el local presenta dificultats per a obtenir una ventilació satisfactòria, s'aconsella l'ús d'unitats portàtils equipades amb filtres d'alta eficiència HEPA, situades en els espais a tractar. Cal que mantinguin un índex de moviments hora significatiu. L'eficàcia d'aquests equips depèn de la seva correcta selecció i dimensionament, pel que s'ha de realitzar per part d'un/a tècnic/a competent. Particularment, la guia recorda que no es poden usar equips basats en la generació d'ozó en locals amb presència de persones i que l'Organització Mundial de la Salut adverteix contra la utilització dels llums UV-C per a desinfectar les mans o qualsevol altra superfície de la pell. Per tant, no es recomana el seu ús en ambients en els quals hi hagi presència de persones.
 12. El document considera les tasques de manteniment tan rellevants com les d'operació del sistema. Així, en el supòsit d'edificis i establiments que hagin tancat o cessat la seva activitat, és recomanable realitzar una revisió general de la instal·lació de climatització abans de la reobertura, netejant reixetes, difusors, filtres i bateries. I si la instal·lació és de ventilació, és convenient realitzar un procés de purga de l'aire interior tant de l'edifici com del sistema, per al que seria suficient amb l'arrencada del sistema de ventilació per a oferir un nombre de renovacions de l'aire interior adequat.
 13. La guia no considera preceptiu realitzar la neteja dels conductes si se segueixen les recomanacions anteriors sobre l'augment de l'aportació d'aire exterior, absència de recirculació i parada de recuperadors rotatius. Aquesta recomanació no eximeix de la preceptiva revisió, una vegada per temporada, de la xarxa de conductes segons els criteris de la norma UNE 100012.
 14. És aconsellable substituir els filtres d'aire d'acord amb el programa de manteniment ja establert en cada edifici. Si el ventilador de l'equip ho permet, es recomana millorar l'eficàcia del filtre, sempre que es garanteixi el cabal d'aire nominal de l'equip.
 15. El document també estima convenient revisar i netejar les unitats d'impulsió i retorn.
 16. Les tasques de manteniment han de realitzar-se d'acord amb les mesures de seguretat establertes en els protocols de cada empresa i segons les directrius del Ministeri de Sanitat. En concret, la guia emfatitza la necessitat d'actuar de manera segura en el cas de canvis de filtre. Les mesures de protecció seran les habituals, incloent protecció respiratòria obligatòria i guants per a totes elles.
 17. Davant un possible cas positiu de COVID-19, es recomana que l'espai on s'hagi allotjat la persona sigui ventilat durant, almenys, quatre hores. La ventilació ha de començar almenys dues hores abans d'iniciar les tasques de desinfecció. Dins del protocol de neteja i desinfecció de l'espai, es recomana incloure les reixetes d'impulsió i retorn d'aire; l'extracció, la neteja i desinfecció del filtre de la unitat interior si n'hi hagués (ventiloconvector, split); i la neteja i desinfecció de la unitat interior, si existeix, polvoritzant una solució desinfectant.

Comparteix-nos:  

juliol 2020

dl.dt.dc.dj.dv.ds.dg.
293012345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789

Més esdeveniments

Cercador


Col·legi d'Enginyers Graduats I Enginyers Tècnics Industrials de Girona C/ Barcelona, 33, 1r 17002 Girona Tel. 972 207 444 cetig@cetig.cat Avís Legal


Desarrollado por ATTEST