Molts titulats de graus en enginyeries no tenen atribucions per a exercir com a professional liberal

Molts titulats de graus en enginyeries no tenen atribucions per a exercir com a professional liberal

 

 

Coincidint en l’època de preinscripció universitària, EnginyersGi recorda que hi ha moltes titulacions de graus en enginyeria que no habiliten per a exercir la professió regulada d’Enginyer Tècnic Industrial. Des del col·legi professional apunten que molts estudiants no són conscients d’aquest fet en el moment de triar la carrera i que poden veure limitades les seves aspiracions professionals en el futur. Això els obliga a haver de realitzar, posteriorment, un altre títol de Grau o un Màster habilitant.


Les universitats catalanes ofereixen 22 titulacions de Grau que no tenen les atribucions professionals per signar projectes d’enginyer tècnic industrial, obtenen les competències però no les atribucions. Mentre que en el conjunt de l’estat la xifra és de més de 180 titulacions. Tot això es deu a la proliferació de titulacions de Grau especialistes que no permeten exercir les professions regulades d'Enginyeria Tècnica.
 
Triar amb coneixement 
Des dels col·legis professionals fa anys que denuncien aquesta realitat. Les titulacions que sí que donen accés a la professió regulada d’enginyer tècnic industrial són els Graus en Enginyeria Mecànica, Elèctrica, Electrònica i Automàtica i Química Industrial. Mentre que per norma general no són habilitants graus com l’Enginyeria Biomèdica o en Tecnologies Industrials, entre d’altres. 


Amb l’objectiu d’ajudar als estudiants en el moment de triar una titulació de la branca d’Enginyeria Industrial, els futurs estudiants poden consultar la guia de titulacions de COGITI (Consell General de l'Enginyeria Tècnica Industrial d'Espanya). I és que la web corporativa compta amb una llista de tots els Graus que s’ofereixen a les universitats de l’estat i amb la informació corresponent de si donen o no atribucions professionals legals, ja que la mateixa terminologia és confusa. La llista dona informació de cada titulació, perquè pot haver-hi una diferència entre universitats. 


Es tracta d’una eina que busca que els estudiants siguin plenament conscients dels estudis que triaran, amb la màxima transparència possible. Ja que és habitual que les universitats no ofereixin aquest tipus d'informació, la qual cosa genera sorpreses desagradables als alumnes quan són coneixedors que amb la seva titulació no tindran capacitat legal per a signar els seus projectes d'Enginyeria, direccions tècniques, informes... 
 
Creixen els enginyers graduats sense habilitació 

En l’actualitat hi ha més de 200.000 persones, entre titulats i estudiants d'Enginyeria, que no són enginyers habilitats. Així ho mostra l’estudi “Anàlisi dels Estudis d'Enginyeria a Espanya” realitzat pel INGITE (Institut de Graduats en Enginyeria i Enginyers Tècnics d'Espanya). 


Segons l’informe, en els últims vuit anys han augmentat en un 27% els graduats en titulacions que no tenen atribucions professionals. Mentre que en el mateix període ha disminuït en un 9% els diplomats que poden exercir la professió reglamentada. Els matriculats en graus no habilitants ja suposen el 46% del global.  


Aquesta és una situació que han denunciat des de fa anys els diferents col·legis professionals, entre ells, el Col·legi d'Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Girona (EnginyersGi). Per això, demanen al Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats que posi fi a aquesta situació al més aviat possible, oferint un model més competitiu i basat en les competències adquirides al llarg de la vida.