Reial decret 164/2025, de 4 de març, pel qual s'aprova el Reglament de seguretat contra incendis en els establiments industrials.
En data d'avui s'ha publicat al BOE el Reial decret 164/20025, pel qual s'aprova el Reglament de Seguretat Contra Incendis en els Establiments Industrials (RSCIEI). El nou Reglament revisa i actualitza els requisits establerts en l'anterior, aprovat pel Reial decret 2267/2004, de 3 de desembre, el qual queda derogat, per a adaptar-lo a les necessitats i solucions constructives actuals, i alinear-lo amb la resta de normativa de productes, instal·lacions i edificació. El Reial decret també modifica el DB-SI del CTE i el RIPCI, entre d'altres.
L'entrada en vigor s'estableix en un mes des de la seva publicació (10/05/2025), cal però, tenir en compte l'establert a les Disposicions transitòries:
Règim aplicable als establiments industrials existents amb anterioritat a l'entrada en vigor del Reial decret (D.T. 1a):
1) El nou RSCIEI serà aplicable als nous establiments industrials que es construeixin o implantin a partir de la seva entrada en vigor. Els establiments industrials ja existents amb anterioritat no hauran d'adaptar-se obligatòriament a les noves exigències, i continuaran regint-se per la reglamentació que els era aplicable amb anterioritat, excepte en els aspectes indicats en els següents apartats.
2) Les disposicions dels apartats 1, 2 i 3 de l'article 12, relatius al funcionament i manteniment; del capítol IV, sobre inspeccions; del capítol V, sobre l'actuació en cas d'incendi; i del capítol VI, referent al règim sancionador; seran aplicables a tots els establiments industrials, independentment de si són nous o existents amb anterioritat, a partir de transcorreguts sis mesos des de l'entrada en vigor del reial decret.
3) Respecte a les inspeccions periòdiques regulades a l'article 13, els establiments industrials existents a l'entrada en vigor del Reglament, hauran de realitzar inspeccions periòdiques ateses les següents consideracions, a partir de transcorreguts sis mesos des de l'entrada en vigor del present reial decret:
a) Els establiments industrials que van ser construïts o implantats conforme al RSCIEI aprovat pel Reial decret 2267/2004, el qual ja regulava l'existència d'inspeccions periòdiques, hauran d'adaptar el contingut i la periodicitat d'aquestes inspeccions a l'indicat en l'article 13 del Reglament aprovat pel present reial decret. En aquests casos, l'organisme de control haurà de tenir en consideració que els requisits constructius i de les instal·lacions d'aquests establiments són els que va establir el Reglament de seguretat contra incendis en els establiments industrials, aprovat pel Reial decret 2267/2004, de 3 de desembre.
b) Els establiments industrials que van ser construïts amb anterioritat a l'entrada en vigor del Reial decret 2267/2004, de 3 de desembre, hauran de realitzar inspeccions periòdiques, almenys, cada 5 anys, limitant el seu contingut als equips i sistemes de protecció activa contra incendis, mitjançant la metodologia d'inspecció del vigent RIPCI.
S'exceptuen de les inspeccions periòdiques anteriors els establiments industrials amb densitat de càrrega de foc ponderada i corregida (Qs), calculada segons l'annex I del nou RSCIEI, que no superi 42 MJ/m², sempre que la seva superfície construïda sigui inferior o igual a 120 m² i que compleixin amb l'indicat en l'apartat 2 de l'article 5 del nou RSCIEI.
4) Com a excepció al que es disposa en l'apartat 1, el nou RSCIEI s'aplicarà als establiments industrials existents amb anterioritat a la seva entrada en vigor quan es produeixi alguna de les dues situacions següents:
a) Que es realitzin ampliacions o reformes que impliquin un augment de la superfície o del nivell de risc intrínsec dels seus sectors o àrees d'incendi (conforme als vuit nivells establerts en la taula 1.3.1 de l'annex I del nou RSCIEI). A l'efecte de justificar que una ampliació o reforma no ha augmentat la superfície ni el nivell de risc intrínsec, el titular haurà de tenir a la disposició de l'Administració competent la informació de la intervenció realitzada, podent a més disposar d'un certificat emès per una persona tècnica titulada competent.
b) Que es produeixi un canvi de l'activitat que determini que l'establiment industrial deixi d'adequar-se al projecte que va permetre la seva posada en funcionament i incompleixi les condicions tècniques i disposicions reglamentàries conforme a les quals es va registrar. A l'efecte de justificar que un canvi d'activitat no ha determinat que l'establiment industrial deixi d'adequar-se al projecte que va permetre la seva posada en funcionament, ni incompleix les condicions tècniques i disposicions reglamentàries conforme a les quals es va registrar, el titular haurà de tenir a la disposició de l'Administració competent la informació dels canvis realitzats, podent a més disposar d'un certificat emès per una persona tècnica titulada competent.
Els canvis de titularitat en els quals el nou titular se subrogui en les obligacions del titular anterior i que no impliquin un canvi de l'activitat en els termes descrits anteriorment, no donaran lloc a l'aplicació del present reglament, excepte en l'indicat en els apartats 2 i 3.
En les dues situacions recollides en les lletres a) i b) anteriors, les noves exigències s'aplicaran solament a la part afectada per l'ampliació, reforma o canvi, que amb caràcter general es considera que serà el sector o àrea d'incendi afectat.
En el cas que es produeixin reformes o canvis en establiments existents que no requereixin l'adaptació de l'establiment al nou RSCIEI conforme a la present disposició transitòria, aquests no podran menyscabar les condicions de seguretat preexistents, quan aquestes siguin menys estrictes que les recollides en el nou RSCIEI.
Règim aplicable als establiments industrials en procés de construcció en el moment de l'entrada en vigor del Reial decret (D.T. 2a):
1) Els establiments industrials que a la data d'entrada en vigor estiguin sent objecte d'una obra de construcció, ampliació, modificació, reforma o rehabilitació, disposaran, des de l'entrada en vigor, d'un termini màxim de quatre anys per a finalitzar l'obra i posar-se en funcionament d'acord amb el que s'estableix en el Reglament de seguretat contra incendis en els establiments industrials, aprovat pel Reial decret 2267/2004, de 3 de desembre.
Igualment, aquells establiments industrials que a la data d'entrada en vigor del reial decret tinguin sol·licitada la llicència municipal d'obres per a la seva construcció, ampliació, modificació, reforma o rehabilitació, o bé, sol·licitud d'aprovació de solucions de seguretat equivalent conforme al Reglament de seguretat contra incendis en els establiments industrials, aprovat pel Reial decret 2267/2004, de 3 de desembre, disposaran d'un termini màxim de quatre anys des de l'entrada en vigor d'aquest reial decret per a finalitzar la construcció i posar-se en funcionament d'acord amb el que s'estableix en el Reglament aprovat per l'esmentat Reial decret 2267/2004, de 3 de desembre, sempre que les obres donin principi dins del termini màxim d'eficàcia d'aquesta llicència, conforme a la seva normativa reguladora, i, en defecte d'això, en el termini de nou mesos comptats des de la data d'atorgament d'aquesta.
2) Facultativament, a opció del titular de l'establiment, el nou RSCIEI no serà aplicable a les obres de nova construcció i a les intervencions en establiments existents per a les quals, en tots dos casos, se sol·liciti la llicència municipal d'obres dins del termini de sis mesos des de l'entrada en vigor del reial decret, havent-se de començar aquestes obres dins del termini màxim d'eficàcia d'aquesta llicència, conforme a la seva normativa reguladora, i, en defecte d'això, en el termini de nou mesos comptat des de la data d'atorgament d'aquesta. En cas contrari, els projectes hauran d'adaptar-se al Reglament de seguretat contra incendis en els establiments industrials que s'aprova mitjançant el present reial decret.
Durant el citat termini d'aplicació facultativa podrà optar-se per aplicar el nou RSCIEI o, en cas contrari, haurà d'aplicar-se el Reglament vigent amb anterioritat, aprovat pel Reial decret 2267/2004, de 3 de desembre. Si s'opta per aplicar el Reglament aprovat pel Reial decret 2267/2004, de 3 de desembre, aquests establiments disposaran d'un termini màxim de quatre anys des de l'entrada en vigor d'aquest reial decret per a finalitzar la construcció i posar-se en funcionament.
Règim d'aplicació per als projectes amb tècniques de seguretat equivalent o disseny prestacional mentre no existeixin organismes de control per a aquestes activitats (D.T. 3a):
1) Mentre no existeixin organismes de control habilitats per a les activitats recollides en l'article 10.3 del nou RSCIEI, els casos particulars en què s'opti per usar tècniques de seguretat equivalent o disseny prestacional requeriran prèviament ser resolts de manera expressa per l'òrgan competent en matèria d'indústria de la corresponent comunitat autònoma.
Al costat de la documentació requerida, l'òrgan competent podrà exigir per a l'avaluació del nivell d'eficàcia equivalent un informe tècnic emès per un organisme qualificat i independent. En vista dels arguments exposats i la documentació presentada, l'òrgan competent podrà desestimar la sol·licitud, requerir la modificació de les solucions proposades o concedir l'autorització.
2. Aquesta disposició transitòria també serà aplicable, en els mateixos termes, mentre no existeixin organismes de control habilitats per a les adaptacions raonables recollides en l'article 5.3 del Reglament, així com per a les solucions tècniques alternatives i els models únics que s'estableixen en els apartats 1 i 2 respectivament de la disposició final primera del reial decret, per la qual es modifica el Reial decret 513/2017, de 22 de maig, pel qual s'aprova el Reglament d'instal·lacions de protecció contra incendis.
Organismes de control habilitats per a realitzar inspeccions amb anterioritat a l'entrada en vigor del Reial decret 164/2025 (D.T. 4a):
Els organismes de control habilitats per a realitzar inspeccions conforme al Reial decret 2267/2004, de 3 de desembre, hauran d'adaptar la seva habilitació al Reglament aprovat pel present reial decret, disposant d'un termini màxim per a fer-lo de 18 mesos des de la seva entrada en vigor.
Mentre duri aquest termini transitori, aquests organismes de control ja existents amb anterioritat podran realitzar inspeccions periòdiques i inicials d'acord amb el Reglament aprovat pel present reial decret, sempre que demostrin que estan en procés d'adaptar la seva habilitació a aquest reglament i quedant aquestes tasques condicionades al fet que aquest procés es completi reeixidament abans del termini fixat de 18 mesos.
Validesa de les inspeccions periòdiques realitzades conforme a l'anterior RSCIEI (D.T. 5a):
Els establiments industrials existents l'última inspecció dels quals periòdica, conforme al RSCIEI aprovat pel Reial decret 2267/2004, de 3 de desembre, estigui encara vigent en el moment de l'entrada en vigor d'aquest reial decret, hauran de realitzar la següent inspecció periòdica en el termini màxim marcat per la corresponent acta de l'última inspecció, moment a partir del qual s'adaptaran a les noves periodicitats que fixa el Reglament aprovat pel present reial decret.
Aplicació de les modificacions realitzades al RIPCI (D.T. 6a):
Les modificacions realitzades al Reglament d'instal·lacions de protecció contra incendis, aprovat pel Reial decret 513/2017, de 22 de maig, estaran subjectes als següents terminis transitoris:
a) Noves instal·lacions d'equips o sistemes, subjectes a noves exigències: Els fabricants, comercialitzadors i instal·ladors de productes (equips o sistemes) els requisits dels quals hagin estat modificats, disposaran d'un termini màxim de dos anys, a partir de la data d'entrada en vigor d'aquest reial decret, per a complir els nous requisits, quant als productes que fabriquin, distribueixin o instal·lin. Igualment, els canvis relatius al disseny de les instal·lacions i a les referències a normes UNE, disposaran del mateix període transitori.
Durant aquest període transitori es podran fabricar, comercialitzar i instal·lar tant equips o sistemes que compleixin amb els nous requisits com els vigents amb anterioritat.
Per al cas particular dels sistemes fixos d'extinció en cuines comercials, el termini de l'adaptació per a fabricants, comercialitzadors i instal·ladors serà de cinc anys. Durant aquest període transitori es podran instal·lar tant els sistemes amb la nova certificació com els que posseeixin les anteriors avaluacions tècniques segons l'article 5.3, les quals en tot cas s'entendran caducades als cinc anys des de l'entrada en vigor del reial decret.
b) Equips o sistemes ja instal·lats conforme a la reglamentació anterior: Als equips o sistemes ja instal·lats o amb data de sol·licitud de llicència d'obra, amb anterioritat a l'entrada en vigor del present reial decret, o que els apliqui el termini transitori fixat en la lletra a) anterior, únicament els seran d'aplicació aquelles noves disposicions relatives al seu manteniment i inspecció.
Les activitats de manteniment que hagin estat modificades en el reglament hauran de començar a realitzar-se en un termini màxim d'un any, a partir de l'entrada en vigor del present reial decret.
c) La resta de modificacions realitzades en la disposició final primera seran d'aplicació obligatòria a partir de sis mesos des de l'entrada en vigor del present reial decret.
Aplicació de les modificacions realitzades al Codi Tècnic de l'Edificació (D.T. 7a):
1. Les modificacions del Codi Tècnic de l'Edificació, aprovat pel Reial decret 314/2006, de 17 de març, realitzades per la disposició final segona d'aquest reial decret, no seran aplicables a les obres de nova construcció i les d'ampliació, modificació, reforma o rehabilitació d'edificis existents que tinguin sol·licitada la llicència municipal d'obres a l'entrada en vigor d'aquest reial decret. Aquestes obres hauran de començar dins del termini màxim d'eficàcia d'aquesta llicència, conforme a la seva normativa reguladora, i, en defecte d'això, en el termini de nou mesos comptat des de la data d'atorgament de la referida llicència. En cas contrari, els projectes hauran d'adaptar-se a les modificacions del Codi Tècnic de l'Edificació, aprovat pel Reial decret 314/2006, de 17 de març, realitzades per aquest reial decret.
2. Facultativament, a opció del seu titular, les modificacions del Codi Tècnic de l'Edificació, aprovat pel Reial decret 314/2006, de 17 de març, realitzades per aquest reial decret, no seran aplicables a les obres de nova construcció i a les intervencions en edificis existents per a les quals, en tots dos casos, se sol·liciti la llicència municipal d'obres dins del termini de sis mesos des de l'entrada en vigor del present reial decret, havent-se de començar aquestes obres dins del termini màxim d'eficàcia d'aquesta llicència, conforme a la seva normativa reguladora, i, en defecte d'això, en el termini de nou mesos comptat des de la data d'atorgament de la referida llicència. En cas contrari, els projectes hauran d'adaptar-se a les modificacions del Codi Tècnic de l'Edificació, aprovat pel Reial decret 314/2006, de 17 de març, realitzades per aquest reial decret.
Aplicació de les modificacions realitzades en les disposicions finals tercera a sisena (D.T. 8a):
Les modificacions introduïdes per les disposicions finals 3a a sisena, corresponents a:
- Ordre de 27 de juliol de 1999 per la qual es determinen les condicions que han de reunir els extintors d'incendis instal·lats en vehicles de transport de persones o de mercaderies.
- Instruccions Tècniques Complementàries IF-02, IF-04, IF-09, IF-10, IF-14, IF16 i IF-21 del Reial decret 552/2019, de 27 de setembre, pel qual s'aproven el Reglament de seguretat per a instal·lacions frigorífiques.
- Reial decret 2200/1995, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el Reglament de la Infraestructura per a la Qualitat i la Seguretat Industrial.
- El Reial decret 355/2024, de 2 d'abril, pel qual s'aprova la Instrucció Tècnica Complementària ITC AEM 1 «Ascensors».
seran d'aplicació obligatòria al cap de sis mesos de l'entrada en vigor del Reial decret (10/11/2025).
Consulteu-lo aquí