Els Premis Manel Xifra i Boada reconeixen Rafael Pous, l'ICFO i Pere Bech i recuperen el format presencial
L'acte ha comptat amb Albert Castellanos, secretari d'Empresa i Competitivitat i Marta Madrenas, alcaldessa de Girona
ENGINYERS GI i Comexi Group han organitzat la quinzena i setzena edició dels Premis Manel Xifra i Boada que es van celebrar el divendres 4 de juny a l'auditori Josep Irla de Girona amb l'objectiu de reconèixer les contribucions a l'enginyeria i al coneixement tècnic.
L'edició dels 15 anys dels Premis Manel Xifra i Boada va quedar ajornada l'any passat a causa de la covid-19, i es va decidir posposar-los fins aquest any, en què s'han lliurat presencialment als guanyadors i guanyadores que es van anunciar l'any passat. En el cas dels joves enginyers i enginyeres també s'hi han sumat els nous premiats i premiades pel Patronat de l'Escola Politècnica Superior de la Universitat de Girona.
Premiats i premiades
El Premi a la Millor Trajectòria Professional s'ha concedit al figuerenc Pere Bech Algans, pèrit industrial elèctric de la promoció de 1962 i posteriorment enginyer tècnic elèctric, amb 58 anys de col·legiació, i que va formar part de la Junta del Col·legi l'any 1976. Ha estat professor de formació professional a l'Institut Narcís Monturiol de Figueres durant gairebé vint-i-cinc anys, i també ha tingut empresa pròpia dedicada als muntatges i reparacions elèctriques industrials i domèstiques.
El Premi a la Transmissió del Coneixement Tècnic i Tecnològic ha correspost a Rafael Pous Andrés, enginyer de telecomunicacions i informàtica per la UPC, màster en enginyeria elèctrica a la Universitat de Massachusetts i doctor en Enginyeria Elèctrica per la Universitat de Berkeley. Ha investigat en sistemes d'Identificació per radiofreqüència (RFID) molt present en el comerç i la logística per identificar productes sense necessitat de contacte. És coautor de la primera patent sobre antenes fractals, un sistema molt implementat en la telefonia mòbil actual. La seva investigació ha donat lloc a diverses startups, com The Information Highway Group, AIDA Center i Keonn Technologies.
El Premi al Grup de Recerca Aplicada o Centre Tecnològic s'ha concedit a l'Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), representat pel seu director, Lluís Torner. L'ICFO va néixer el 2002 i està situat al Parc Tecnològic Mediterrani de Castelldefels (Barcelona), en unes instal·lacions de 14.000 m². El seu objectiu és avançar en els límits del coneixement en fotònica, i especialment el làser, una de les principals tecnologies amb múltiples aplicacions en els camps de la salut, energia, informació, seguretat, seguretat i cura del medi ambient.
Pel que fa als reconeixements als premiats i a les premiades del Patronat de l'Escola Politècnica Superior de la Universitat de Girona al millor projecte de final de carrera, s'ha reconegut a:
- Aleix Ros Esteva pel seu treball de fi de grau en Enginyeria Química "Projecte de millora sobre la utilització de la línia de dissolvents en una indústria farmacèutica"
- Mark Rühle Bosch, pel seu treball de fi de grau en Enginyeria Electrònica Industrial i Automàtica "Disseny, fabricació i programació d'un controlador per a un braç robot industrial de 6 graus de llibertat"
- Marc Cañigueral Maurici pel seu treball de fi del doble grau en Enginyeria Electrònica Industrial i Automàtica i Enginyeria Elèctrica "Gestió activa d'energia en instal·lacions amb generació fotovoltaica"
- Adrià Sánchez Martínez pel seu treball de fi de grau en Enginyeria Mecànica "Projecte de nau per a la neteja de camions que transporten bestiar"
- Clàudia Carabellido Noguer, pel seu treball de fi de grau en Tecnologies Industrials "Disseny d'una màquina extrusora per a la fabricació de filaments d'impressora 3D a partir de plàstics reciclats"
- Ariadna Bech Salvatella pel seu treball de fi de grau d'Enginyeria Elèctrica "Disseny elèctric i control dels subsistemes d'una bobinadora de paper"
- Neus Ferrer Torres pel seu treball de fi de grau en Enginyeria Electrònica Industrial i Automàtica "Cardiografia per impedància amb dispositiu Android"
- Dario Roa Sánchez pel seu treball de fi de grau en Enginyeria Mecànica "Vehicle Autoestable Robotitzat"
- Marta Costa de Aguirre pel seu treball de fi de grau en Enginyeria Química "Desenvolupament d'embalatge alimentari basat en cel·lulosa amb sistemes de detecció d'oxigen"
- Tomàs Colldecarrera Sunyer pel seu treball del doble grau en Enginyeria en Tecnologies Industrials i ADE "Desenvolupament d'una eina de simulació de vidres aïllants".
Vídeo del lliurament dels premis.
Galeria de fotgrafies