Premis MXB 2024 dinovena edició

La sostenibilitat i la intel·ligència artificial protagonitzen els Premis Manel Xifra i Boada 2024 

EnginyersGi i Comexi han reconegut a carme Torras, experta en intel·ligècia artificial i robòtica; a l'Institut d'Investigació en Intel·ligència Artificial , centre de recerca líder a l'estat i Europa, i a Jordi Brull, CEO de la Fundació EDucard Solér, Escola de Treball del Ripollès.

 

 

Durant l'acte de lliurament dels premis s'ha destacat  la importància de l'enginyeria per a construir infraestructures d'energia verda.

La dinovena edició dels premis, promoguts per ENGINYERS Gi i Comexi, s’han lliurat a l’Auditori Josep Irla de Girona. Durant la cerimònia s’ha posat de manifest la importància de l’enginyeria per a construir infraestructures d’energia verda i s’han  guardonat casos d’èxit en l’àmbit de la intel·ligència artificial. El conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal, l’alcalde de Girona, Lluc Salellas, i la delegada territorial del Govern a Girona, Laia Cañigueral, han estat alguns dels representants institucionals destacats presents en l’acte.

La pionera en el món de la intel·ligència artificial, Carme Torras, ha rebut el Premi Manel Xifra i Boada a la transferència de coneixement tècnic i tecnològic. Torras és llicenciada en matemàtiques, doctora en informàtica i experta en intel·ligència artificial i robòtica. També és la directora del grup de recerca en robòtica assistencial de l’Institut de Robòtica i Informàtica Industrial. La seva recerca està centrada en la conjunció entre robòtica i IA, creant un nou estil d’enginyeria basat en la biologia i la psicologia. Després de rebre el premi, ha ofert una conferència sobre els robots assistencials destacant que cal tenir un esperit crític davant les màquines i ser conscients que se’n pot fer un ús ètic de la tecnologia.

 

L’Institut d'Investigació en Intel·ligència Artificial (IIIA-CSIC) ha rebut el Premi Manel Xifra i Boada al Grup de Recerca Aplicada o Centre Tecnològic. El guardó l’ha recollit Carles Sierra, director de l’Institut d'Investigació en Intel·ligència Artificial. El IIIA-CSIC es va fundar fa trenta anys i actualment és un centre de recerca líder en intel·ligència artificial a Espanya i Europa per la seva àmplia experiència en aprenentatge automàtic, la representació del coneixement, les tecnologies d'acords o el processament del llenguatge natural.

El Premi Manel Xifra i Boada a la Trajectòria Professional ha estat atorgat a Jordi Brull i Mir, Enginyer Tècnic Industrial Electricista i Mecànic i Diplomat en Direcció d'Empreses. Brull és el CEO de la Fundació Eduard Soler, Escola del Treball del Ripollès. És un centre que ofereix formació professional reglada (Cicles Formatius de Grau Superior) o contínua en l’àmbit de la indústria i la tecnologia.

Com és habitual, a l’acte també s’han lliurat els Premis Manel Xifra i Boada de reconeixement als guardonats pel Patronat de l'Escola Politècnica Superior de la Universitat de Girona (UdG) amb titulacions afins a Enginyersgi. En aquesta edició s’ha reconegut a Ricard Casas i Del Olmo, Graduat en Enginyeria en Electrònica Industrial i Automàtica; Joan Coma Martínez Graduat en Enginyeria Tecnologies Industrials; Eduard Nierga Carreiro, Graduat en Enginyeria de Tecnologies Industrials; Pau Quintana i Casanovas, Graduat en Enginyeria Mecànica; i Judith Pons i Tarrés, Graduada en Enginyeria Biomèdica.

Més enllà de l’entrega de premis, durant l’acte també s’ha volgut recordar la figura de Josep Maria Terricabras, que va morir aquest dimarts. El filòsof i polític va col·laborar en diverses ocasions amb EnginyersGi escrivint articles o fent conferències per actes del col·legi.

 

             

 

Fotografies

Vídeo de l'acte de lliurament dels premis