ENGINYERS GI i COMEXI han reconegut el meteoròleg Tomàs Molina amb el premi a la transferència de coneixement tècnic i tecnològic, el Barcelona Supercomputing Center en la categoria de Grup de Recerca Aplicada, i el pèrit industrial Jordi Forga, en la categoria de trajectòria professional.
Durant la cerimònia s'ha tractat la importància de fomentar les vocacions tècniques, especialment entre les dones, i s'ha abordat la problemàtica del canvi climàtic i conseqüències com la sequera.
El dijous 20 d'abril s’ha celebrat la cerimònia de lliurament dels Premis Manel Xifra i Boada, que han arribat a la seva divuitena edició. Aquests guardons tenen com a finalitat destacar aquelles persones i investigadors que han fet aportacions al camp de l'enginyeria i el coneixement científic i tècnic.
Els Premis, que estant promoguts per ENGINYERS GI i Comexi, s'han lliurat a l'Auditori Manel Xifra i Boada
El meteoròleg Tomàs Molina i Bosch, llicenciat en física i periodista, ha estat guardonat amb el Premi Manel Xifra i Boada a la transferència de coneixement tècnic i tecnològic. Molina és professor associat a la Universitat de Barcelona i ambaixador del Pacte Europeu pel Clima de la Unió Europea. Cal destacar també la seva tasca com a divulgador, inclòs el paper com a influenciador a Instagram, plataforma que li permet arribar a un públic jove. Després de rebre el premi, ha ofert una conferència sobre meteorologia i les conseqüències del canvi climàtic.
El Barcelona Supercomputing Center (BSC-CNS) ha rebut el Premi Manel Xifra i Boada al Grup de Recerca Aplicada o Centre Tecnològic. Mariona Sanz, cap d’innovació i desenvolupament de negoci del BSC, ha recollit el premi en representació de la institució. El BSC-CNS és especialista en la computació d'altes prestacions i gestiona el MareNostrum, un dels supercomputadors més potents d'Europa. El centre ofereix serveis a la comunitat científica internacional i la indústria. Des de la seva creació el 2005, el BSC-CNS ha promogut l’alta computació com a eina clau per a la competitivitat internacional en ciència i enginyeria. El centre també gestiona la Xarxa Espanyola de Supercomputació i és membre de la iniciativa Partnership for Advanced Computing in Europe (PRACE).
El Premi Manel Xifra i Boada a la Trajectòria Professional ha estat atorgat a Jordi Forga Oliveras. Ha recollit el premi, la seva filla Montse Forga. Forga és pèrit industrial mecànic graduat de l'escola universitària d'enginyeria tècnica industrial de Terrassa el 1969, i posteriorment es va titular com a enginyer tècnic el 1978. El 1999, va completar el nivell intermedi de Prevenció de Riscos Laborals, i el 2000, va aconseguir la titulació de tècnic superior en seguretat en el treball.
Pel que fa als Premis Manel Xifra i Boada de reconeixement als guardonats pel Patronat de l'Escola Politècnica Superior de la Universitat de Girona (UdG) amb titulacions afins a Enginyersgi, s’ha reconegut Adrià Tort Serra, graduat en Enginyeria en Electrònica Industrial i Automatismes pel treball de fi de grau “Desenvolupament d’un node sensor sense fils per a pràctiques d’electrònica”; Carla Santiago Corral, doble graduada en Enginyeria de Tecnologies Industrials i ADE pel treball de fi de grau “Optimització del sistema d’extrusió i determinació dels paràmetres de procés per a la impressió 3D de fibroïna de seda d’alta concentració”; Marc Duran Pérez, graduat en Enginyeria mecànica, pel treball fi de grau “Maqueta per a l’anàlisi del moviment d’un gronxador”;
Irene Barnosell Roura, graduada en Enginyeria Química, pel treball de fi de Grau “Contribution of the European Chemical Industry to the Planetary Boundaries”; Marc Crous Sabidó, graduat en Enginyeria mecànica, pel treball fi de Grau “Disseny d’una màquina despaletitzadora-bolcadora de caixes per a la indústria càrnica”; i Paula Jorquera Martín, graduada en Enginyeria de Tecnologies Industrials, pel treball de fi de grau “Disseny d’un prototip per moure un maniquí utilitzat en la preparació dels tractaments de radioteràpia”.
Objectius i trajectòria dels Premis Manel Xifra Boada
Els premis estan organitzats pel Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Girona i Comexi Group, amb la col·laboració de la Universitat de Girona i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació. Compten amb el patrocini de Banc de Sabadell i Caixa d'Enginyers.
Els premis van néixer l'any 2005, poc després de la mort de l’enginyer que els hi dóna nom. Manel Xifra i Boada va contribuir en la creació dels premis i per aquest motiu, i abans d’obrir convocatòria, se li va atorgar al primer guardó a títol pòstum ja que els premis recullen la filosofia que Xifra i Boada representava.
Manel Xifra i Boada (1928-2005), va ser un enginyer tècnic format a l'Escola d'Enginyers Industrials de Terrassa, va dedicar la seva trajectòria professional al sector industrial. L'any 1954 va fundar Comexi, dedicada actualment a la producció de béns d'equip pel sector de l'embalatge flexible. De profunda convicció gironina, Manel Xifra Boada va ser membre del consell rector del Patronat Català pro Europa a Girona, del Patronat de l'Escola Politècnica Superior de la UdG i del Ple de la Cambra de Comerç de Girona, així com col·legiat d'honor d’ENGINYERS GI.
Durant aquests anys, els Premis Manel Xifra han consolidat un esdeveniment que projecta els valors de la transmissió del coneixement i la tasca de l’enginyeria a la societat catalana, i a la gironina en particular.
En les anteriors edicions el premi a la transmissió del coneixement científico-tècnic ha correspost a personatges tan destacats com Elvira Carles, Rafael Pous, Eudald Carbonell, Andreu Mas-Colell, el programa de televisió Quèquicom, Peter J. Balsells, la Societat Catalana de Tecnologia, Josep Amat, Carles Riba, la Universitat de Girona, Jorge Wagensberg, Gabriel Ferraté, Eduard Punset, Joan Peracaula, Pedro Miguel Etxenike, i Joan Majó.
D'altra banda en el reconeixement a la trajectòria professional s'ha premiat a persones clau com Narcís Bartina, Josep Ribas, Pere Bech, Joan Arimany, Josep Oller, Josep Sallent, Josep Viñas, Antoni Cabarrocas, Josep Juliol, Martirià Butinyà, Jordi Frigolé, Josep Bosch, Josep Serra, Josep Arnau, Joaquim Lleal, Josep Palau o Joan Vidal.
Des del 2015, any que es va instaurar el Premi al grup de recerca aplicada o centre tecnològic, s’ha lliurat aquest reconeixement al grup de recerca AMADE, l’Institut de Ciències Fotòniques, el Sincrotró Alba, el Centre CIT-UPC, l’Institut Vicorob, Eurecat, i la Fundació CIM.